21Vizualizari 0Comentarii
5 exemple de afectiuni neurologice care dau oboseala cronica
Oboseala cronica este o problema de sanatate care afecteaza milioane de persoane la nivel global. Desi poate avea multiple cauze, unele dintre cele mai frecvente sunt legate de afectiuni neurologice. Acest articol exploreaza cinci dintre aceste afectiuni, explicand cum fiecare poate contribui la aparitia oboselii cronice.
Scleroza multipla
Scleroza multipla (SM) este o boala neurologica autoimuna in care sistemul imunitar ataca mielina, protectia fibrelor nervoase din sistemul nervos central. Aceasta deteriorare poate duce la o varietate larga de simptome fizice, inclusiv oboseala severa. Oboseala in scleroza multipla poate fi atat de intensa incat afecteaza semnificativ calitatea vietii. Se estimeaza ca pana la 80% dintre persoanele cu SM experimenteaza o forma de oboseala care nu este usor remediata prin odihna obisnuita. Acest tip de oboseala este adesea descris ca fiind paralizator si poate varia de la o zi la alta.
Boala Parkinson
Boala Parkinson este o afectiune degenerativa a sistemului nervos central care afecteaza predominant neuronii motorii. Aceasta boala este caracterizata printr-o progresie lenta si simptome precum tremuratul, rigiditatea, bradikinezia (incetinirea miscarii) si pierderea controlului motor. Oboseala este un simptom comun in Parkinson, afectand 50-70% dintre pacienti. Oboseala in Parkinson poate fi legata de disfunctiile dopaminergice si alte dezechilibre neurochimice in creier, precum si de efortul crescut necesar pentru a compensa dificultatile motorii.
Boala Alzheimer
Cele mai citite articole
Boala Alzheimer este bine cunoscuta pentru impactul sau asupra memoriei, dar aceasta afectiune neurodegenerativa are si alte simptome, inclusiv oboseala. Deteriorarea neuronala cauzata de Alzheimer poate contribui la sentimente de oboseala pe masura ce creierul lupta pentru a gestiona activitatile cotidiene. Impactul emotional al incercarilor de a face fata pierderilor de memorie si confuziei poate, de asemenea, sa agraveze starea de oboseala. Ingrijirea persoanelor cu Alzheimer, care adesea includ tulburari de somn si nopti agitate, poate, de asemenea, sa contribuie la oboseala.
Encefalomielita mialgica/sindromul oboselii cronice (EM/SOC)
Desi cauzele exacte ale encefalomielitei mialgice, cunoscuta si sub numele de sindromul oboselii cronice (EM/SOC), raman in mare parte un mister, exista dovezi care sugereaza implicarea sistemului nervos central. Pacientii cu EM/SOC raporteaza nivele severe de oboseala care nu se amelioreaza cu odihna si care se agraveaza dupa efort fizic sau mental. De asemenea, multi pacienti sufera de dureri musculare, tulburari de somn si dificultati de concentrare, simptome care sunt des asociate cu afectiuni neurologice.
Neuropatia periferica
Neuropatia periferica se refera la deteriorarea nervilor periferici, care pot fi cauzate de diabet, infectii, expunerea la toxine si alte conditii medicale. Simptomele pot include durere, amorteala si slabiciune musculara. Oboseala in cazul neuropatiei periferice poate rezulta din efortul constant de a gestiona durerea si disconfortul, precum si din incapacitatea de a efectua activitati fizice normale, care altfel ar contribui la cresterea energiei. In plus, deteriorarea nervilor poate afecta somnul, contribuind astfel la ciclul de oboseala cronica.
In concluzie, afectiunile neurologice pot juca un rol semnificativ in dezvoltarea oboselii cronice. Intelegerea legaturilor dintre aceste conditii si simptomul oboselii poate ajuta in diagnosticarea si tratamentul adecvat al pacientilor. Daca experimentati oboseala cronica, este important sa consultati un medic pentru a determina daca exista o cauza neurologica si pentru a discuta optiunile de tratament care ar putea fi disponibile pentru a ameliora simptomele.