Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Care sunt tratamentele pentru depresia adultului?

Tratamentele pentru depresia adultului sunt psihoterapia si medicamentele antidepresive pe baza de prescriptie medicala oferite de un psihiatru din cadrul unui cabinet psihiatrie. Tratamentul variaza in functie de severitatea simptomelor si de originea simptomelor depresive. Se tine cont de preferintele pacientului. Antidepresivele sunt necesare in tratamentul depresiei caracterizate, de intensitate moderata sau severa. 

Un tratament pentru orice tip de depresie

Depresia poate fi tratata jucand pe doua registre complementare: medicamentele antidepresive si psihoterapie.

Confruntat cu o depresie usoara care are un impact redus asupra vietii de zi cu zi, un medic generalist recomanda in schimb suport psihoterapeutic. 

Daca episodul este mai caracterizat (simptome numeroase, intense si de durata), prescrie tratament antidepresiv, exercita suport psihoterapeutic si uneori sfatuieste psihoterapie.

Daca contextul este complex, daca depresia pare sa reziste tratamentului, daca bolnavul isi doreste sau daca a suferit deja tulburari psihice, medicul generalist isi poate indruma pacientul la un cabinet psihiatrie.

Daca halucinatiile sau iluziile sunt asociate cu depresia, pot fi prescrise medicamente neuroleptice.

Sunt medicamentele eficiente?

Cele mai citite articole

Eficacitatea antidepresivelor este dovedita stiintific si clinic pentru anumite categorii de depresie. Trebuie subliniat ca aceste medicamente sunt cu adevarat necesare in tratamentul depresiei caracterizate, de intensitate moderata sau severa, dar nu si in formele minore.

Unii pacienti refuza in continuare acest tratament, deoarece cred ca vointa lor poate fi suficienta pentru a se imbunatati sau pentru ca le este frica sa nu devina dependenti de medicament. Ambele idei sunt gresite. Depresia este o boala si, in majoritatea cazurilor, este foarte greu sa scapi de ea singur. Cand esti afectat de orice alta boala, nu ezita sa cauti tratament.

Spre deosebire de medicamentele pentru anxietate, antidepresivele nu prezinta niciun risc de dependenta adevarata. Pur si simplu este necesar sa se respecte prescriptia medicului si sa nu intrerupa tratamentul prea devreme sau brusc, pentru a evita recidivele si simptomele legate de intreruperea tratamentului.

Uneori, tratamentul prescris nu functioneaza. Medicul poate incerca apoi o substanta noua, mai potrivita pentru pacient. Exista, totusi, asa-numitele depresii „rezistente”, impotriva carora tratamentele medicamentoase sunt putin sau ineficiente. Sesiunile de seismoterapie (electrosocuri) sunt uneori necesare.

Ar trebui combinat un anxiolitic cu un antidepresiv?

Datorita mecanismelor de actiune ale antidepresivelor la nivelul creierului, este nevoie adesea de cateva saptamani pentru ca efectele benefice sa se simta. Este destul de comun ca medicul sa prescrie, la inceputul tratamentului cu un antidepresiv, un anxiolitic din familia benzodiazepinelor.

Doua motive principale pot justifica acest lucru. Daca suferinta pacientului este foarte mare, anxioliticul poate actiona in cateva ore asupra anumitor simptome, cum ar fi anxietatea si insomnia, si astfel amelioreaza rapid pacientul. Pe de alta parte, daca persoana deprimata are tendinte puternice de sinucidere, administrarea unui anxiolitic poate minimiza riscul de a actiona in timp ce asteapta ca antidepresivele sa isi faca efectul. 

Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu