Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce fel de orez se foloseste la paella?

Ce este paella?

Să începem cu ce este paella. La paella în spaniolă are două semnificații: 

  • preparate din orez cu carne, pește și fructe de mare, leguminoase tipice pentru regiunea valenciană;
  • un model special de tigăi cu format rotund.

Nu orice fel de orez se gătește în asemenea tigăi paella, dacă se dorește obținerea unui preparat excepțional de gustos.

Cum se alege orezul pentru paella?

Se spune că există peste 10.000 de soiuri de orez în lume. Ce este atât de special la orezul folosit pentru a face paella? 

Cel mai important lucru este să găsești o varietate de orez care are boabele mici și rotunde. Acest orez seamănă un pic cu orezul risotto. În toate supermarketurile din Spania, vei găsi o selecție largă de orez special pentru prepararea paella. (Chiar și la noi în supermarketuri, când este Săptămâna Spaniolă!).

Dar, cel mai bun orez pentru paella pare a fi, conform ibericilor, orezul din soiul Albufera, care poartă numele satului în care este cultivat (Albufera se află la 7 km de Valencia). Acolo, respectându-se procedurile tradiționale, se cultivă un orez de înaltă calitate. Zona respectivă are statutul de parc național, ceea ce garantează producția unui produs ecologic cu niște proprietăți excepționale.

Orez, legume, carne de iepure și… melci?

După cum amvăzut mai sus, paella valenciană este bogată în ingrediente. Nu destul de compatibile între ele la prima vedere, dar tocmai de aceea oferă o aromă inconfundabilă, pentru care iubitorii de paella adoră acest fel de mâncare. 

Rețeta clasică de paella

Se folosește carne de pui și iepure prăjită, cel mai adesea într-un raport 1: 1. În unele cazuri, se adaugă melci, care în sine sunt un fel de mâncare tipic valencian. În ceea ce privește legumele, ele pot fi împărțite în patru mari grupe: fasole verde, garrafon (un tip special de fasole albă mare care seamănă cu cartofii fierți ca textură), anghinare și celebrele roșii valenciene.

Mai mult decât atât, adevărata paella valenciană se face de obicei în aer liber, în grădină. Și pentru că este mereu o vremea frumoasă în Valencia, nu este dificil de respectat de către localnici o asemenea tradiție. Mâncarea este gătită la foc de lemne, dar conform unei vechi legende, ramurile de portocal fac ca gustul acestui tip de preparat spaniol să fie cu adevărat unul autentic, ușor de recunoscut.

În fiecare duminică, locuitorii din Valencia se adună pentru paella, ceea ce transformă acest festin culinar într-o puternică tradiție de familie, o mică sărbătoare săptămânală, o întâlnire de prieteni și rude la o masă mare, veselă și zgomotoasă.

Paella se mănâncă obligatoriu cu o lingură de lemn

Dacă ai în față o paella valenciană pentru prima dată, apare legitim întrebarea: cum o mănânci corect? Mai ales că pe lângă orez, în farfurie poți găsi și o pulpă de pui, un picior de iepure și chiar ceva melci sau fructe de mare. 

Există o altă credință veche: paella ar trebui consumată obligatoriu cu o lingură de lemn. Evident, este mult mai convenabil să mănânci paella cu o furculiță, ca orice alt fel de orez. Carnea se rupe și acum cu mâna, deci cuțitul este inutil.

Poți găsi rețete pe net, dar dacă ajungi în Valencia, nu uita să guști obligatoriu și tu celebra lor paella!

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!