Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cea mai mare planeta din sistemul solar

planeta

Ce este cea mai mare planeta din sistemul solar?

Cea mai mare planeta din sistemul solar este Jupiter. Aceasta uriasa planeta este a cincea planeta ca distanta fata de Soare si este mai mare de 500 de ori decat Terra. Are un diametru echivalent cu 11 ori diametrul Terrei si masa ei echivalata cu o suta de Terre. Acest lucru face ca Jupiter sa fie de departe cea mai mare si cea mai masiva planeta din sistemul solar.

Atmosfera lui Jupiter

Atmosfera lui Jupiter este compusa din hidrogen si heliu, si contine foarte putine particule solide sau gaze toxice. Gazele care compun atmosfera planetei sunt strans amestecate care formeaza o varietate de mari nori si vanturi care se misca la viteze foarte mari. Stratul superior al atmosferei lui Jupiter este compus in special din hidrogen si heliu, dar poate contine si o cantitate mica de aerosoli si vapori. De asemenea, stratul inferior al atmosferei planetei poate contine o cantitate mica de metan si azot.

Structura lui Jupiter

Structura lui Jupiter este foarte complexa, cu o atmosfera compusa in principal din hidrogen si heliu, si mai multe straturi de diferite compozitii. Stratul superior al atmosferei planetei se numeste stratul troposferic si este compus in principal din hidrogen si heliu. Stratul inferior se numeste stratul mesosferic si poate contine o cantitate mica de metan si azot. In centrul lui Jupiter se afla un nucleu dens format din oxigen, siliciu si magneziu.

Satelitii lui Jupiter

Cele mai citite articole

Jupiter are patru sateliti naturali cunoscuti sub numele de Galilean. Acesti sateliti sunt Io, Europa, Ganymede si Callisto. Acesti sateliti se crede ca au fost formati dintr-o gaura de vierme cauzata de formarea lui Jupiter. Acesti sateliti se crede ca au fost formati prin prinderea unor materiale care au fost aruncate in afara lui Jupiter de catre ceea ce se crede ca a fost o explozie puternica. Acesti sateliti sunt considerati cei mai mari si mai importanti sateliti din sistemul solar.

Magnetosfera lui Jupiter

Jupiter are cea mai mare magnetosfera din sistemul solar. Aceasta magnetosfera este creata prin activitatea sa magnetica interna, precum si prin interactiunea cu vantul solar. Aceasta magnetosfera protejeaza planeta de radiatiile nocive ale soarelui si poate afecta si alte planete si obiecte din sistemul solar. Magnetosfera lui Jupiter poate avea un diametru pana la o suta de ori mai mare decat diametrul planetei.

Miscarea lui Jupiter

Jupiter se misca in jurul Soarelui la o viteza destul de mica. Planeta se invarte in jurul soarelui o data la aproximativ 12 ani si mai aproximativ 9 ore. Aceasta miscare lenta inseamna ca Jupiter poate fi usor observat de pe Pamant. Miscarea lenta a lui Jupiter in jurul Soarelui face ca planeta sa fie cea mai izolata din sistemul solar.

Concluzie

Jupiter este cea mai mare si cea mai masiva planeta din sistemul solar. Are o atmosfera compusa din hidrogen si heliu, un nucleu dens format din oxigen, siliciu si magneziu, patru sateliti naturali si cea mai mare magnetosfera din sistemul solar. De asemenea, miscarea sa lenta in jurul Soarelui face ca planeta sa fie cea mai izolata din sistemul solar. Aceste caracteristici fac ca Jupiter sa fie una dintre cele mai interesante si mai importante planete din sistemul solar.

Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu