Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
planeta

Ce este cea mai mare planeta?

Cea mai mare planeta din sistemul nostru solar este, fara indoiala, Jupiter. Acesta are o masa de aproximativ 1,8986 × 10^27 kg, care este de 1.321 de ori mai mare decat masa Pamantului, si un diametru echatorial de aproximativ 142.984 kilometri, care este 11.209 ori mai mare decat diametrul Pamantului. De asemenea, Jupiter are cea mai mare suprafata de rotatie din sistemul nostru solar, cu o viteza de rotatie de aproximativ 12.400 kilometri pe ora.

Caracteristicile telurice ale lui Jupiter

Jupiter este compus in mare parte din hidrogen si heliu, precum si alte elemente chimice si gaze, cum ar fi metan, amoniac si vaporii de apa. Structura sa interna se presupune ca este divizata in trei straturi distincte – o atmosfera, un strat intermediar si un nucleu. Jupiter are si un camp magnetic puternic, care are un diametru de aproximativ 4.400.000 kilometri. Acest camp magnetic este aproximativ 20.000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului si, de asemenea, are un ax de rotatie separat fata de axa planetei.

Satelitii naturali ai lui Jupiter

Jupiter are 67 de satelitii naturali cunoscuti, din care 79% sunt mici si mai putin studiati. Insa, cei mai interesanti sunt cei patru mari sateliti denumiti Galileani. Acestia sunt Io, Europa, Ganymede si Callisto si au dimensiunile si masa suficient de mari pentru a fi considerate planete mici. Acesti sateliti au fost descoperiti de Galileo Galilei in 1610 si au fost primii obiecte din afara Pamantului care au fost observate cu telescopul. Acestia si-au castigat reputatia de satelitii lui Jupiter si sunt mereu observati prin telescop.

Jocurile de forta care actioneaza asupra lui Jupiter

Cele mai citite articole

Jupiter este influentat de mai multe forte gravitationale din sistemului nostru solar. Pe langa forta gravitationala a Soarelui, Jupiter este influentat si de forta gravitationala a planetelor exterioare, precum si cea a altor obiecte din sistemul solar. De asemenea, exista si o forta gravitationala intre planeta si satelitii sai, care actioneaza atat asupra satelitilor, cat si a planetei in sine.

Cum se compara Jupiter cu Pamantul?

Datorita faptului ca Jupiter este de aproape cinci ori mai mare decat Pamantul, aceasta este considerata a fi cea mai mare planeta din sistemul nostru solar. De asemenea, Jupiter are o gravitationala mai mare decat Pamantul, aceasta fiind de aproximativ 2,5 ori mai mare decat cea a Pamantului. De asemenea, Jupiter are si o durata de rotatie mai mare decat Pamantul, aceasta fiind de aproximativ 10 ore. Jupiter si Pamantul se diferentiaza si in privinta atmosferei si a temperaturii. Jupiter are o atmosfera mai densa si mai extinsa decat a Pamantului, iar temperatura sa medie este mult mai scazuta decat cea a Pamantului.

Concluzie

Jupiter este, fara indoiala, cea mai mare planeta din sistemul nostru solar si are, de asemenea, cea mai mare masa si cea mai mare suprafata de rotatie. Jupiter are si un camp magnetic puternic, care se presupune ca provine din interiorul sau, si are 67 de sateliti naturali cunoscuti. Jupiter este influentat de mai multe forte gravitationale din sistemul nostru solar, inclusiv de cea a Soarelui, si se diferentiaza in mod semnificativ de Pamant, atat in privinta dimensiunilor, precum si a atmosferei si a temperaturii.

Cele mai citite articole