154Vizualizari 0Comentarii
Cândva văzut ca o povară, ca un detaliu de-a dreptul stânjenitor, astăzi aparatul dentar a devenit un lucru la modă, dorit de persoane de diferite vârste. Se pare că o mare contribuție în schimbarea mentalității au avut-o vedetele de peste Ocean care au lansat o adevărată modă a aparatelor dentare, fie ele cu safire, ceramică, transparente ori în culori stridente (Beyonce, Madonna, Tom Cruise, Justin Bieber, Gwen Stefani etc.)
Ortodonții spun chiar că, în ultimii ani, adulții se îngrămădesc la cabinetele lor pentru a-și îndrepta dinții, în ciuda faptului că procedura este una care durează ani și nu este deloc ieftină.
Așa că, dacă copilul tău are nevoie de aparat dentar, ai putea să îi explici că este nu doar spre binele/sănătatea lui, ci este și ceva cool.
Ce este un aparat dentar?
Numite aparate ortodontice, acestea sunt dispozitive care exercită presiune constantă asupra dinților, mișcându-i încet într-o poziție corectă.
De ce au nevoie copiii de aparat dentar?
Copiii pot avea nevoie de aparat dentar din diferite motive, astfel:
• dinți strâmbi, suprapusi sau supraaglomerați;
• „mușcătură incorectă” (cunoscută ca malocluzie), adică alinierea incorectă a dinților de sus cu cei de jos și/sau o relație anormală între dinții celor două arcade dentare. Malocluzia este atunci când există o diferență între dimensiunile maxilarului superior și cel inferior. Când maxilarul superior este mai mare decât maxilarul inferior, se numește supraocluzie verticală. Când maxilarul inferior este mai mare, se numește ocluzie inversă.
Adesea, medicul stomatolog al copilului tău va fi primul care va observa problema în timpul unei vizite la cabinetul stomatologic și îți va recomanda să consulți un ortodont (un stomatolog specializat în corectarea problemelor de aliniere a maxilarului și/sau a dinților). Medicul ortodont poate decide dacă copilul tău are într-adevăr nevoie de aparat ortodontic și ce tip de dispozitiv ar fi cel mai potrivit.
Ce tipuri de aparate dentare există?
Cele mai citite articole
Majoritatea copiilor au nevoie doar de aparate cu bracket-uri (acele mici „brațe” – fie din metal, fie din ceramică, aur sau safir – care se atașează pe fiecare dinte separat), fire și benzi de cauciuc. Bracket-urile se atașează pe dinți și sunt legate unul de altul printr-un fir și benzi de cauciuc.
Firul respectiv este strâns de medic puțin câte puțin, în timp, pentru a alinia încet dinții în poziție corectă.
Benzile de cauciuc pot fi realizate în culori distractive pe care copiii le pot alege.
Unele bracket-uri sunt metalice, altele transparente, iar altele sunt albe, din ceramică. Unele ajung chiar și în spatele dinților (acolade linguale).
Există și aparate dentare detașabile, transparente, care împing dinții cu ajutorul gutierelor (fără fire și benzi de cauciuc), dar acestea sunt potrivite doar pentru unele persoane.
Unii copii ar putea avea nevoie și de alte dispozitive, aparate auxiliare, cum este masca facială Delaire (de obicei purtată numai noaptea, înainte de culcare), recomandată în cazul unui deficit de creștere la nivelul maxilarului (osul de sus). Aparatul se spijină pe frunte și pe bărbie și trage către înainte osul maxilar prin intermediul unor elastice prinse de două cârlige atașate la un aparat fixat în interiorul gurii.
De asemenea, medicul ortodont ar putea recomanda copilului tău îndepărtarea unuia sau mai multor dinți pentru a crea mai mult spațiu în gură.
În timp ce poartă aparat dentar, copilul tău va trebui să viziteze medicul ortodont la fiecare câteva săptămâni pentru monitorizare și ajustări.