124Vizualizari 0Comentarii
Dezvoltarea umanității aduce cu sine și apariția sau înmulțirea deșeurilor periculoase generate de companiile din toate ariile. Așadar, odată cu evoluția situației este necesar și un plan de colectare deseuri periculoase bine stabilit. Altfel, este riscată chiar sănătatea mediului înconjurător, dar și a tuturor cetățenilor.
Ce sunt deșeurile periculoase?
Deșeurile periculoase, după cum le spune și denumirea, sunt cele care pot afecta sănătatea mediului, dar și pe cea a oamenilor în mod ireversibil. În mare parte, ele provin din diverse activități chimice sau din procesele de producție industriale. Așadar, este de datoria companiilor să se ocupe de implementarea unui sistem de colectare deseuri periculoase și să se asigure că nu ajung în natură.
Ce presupune procesul de colectare deșeuri periculoase?
În primul rând, este important ca toate companiile să aibă în vedere evitarea pe cât posibil a producerii de deșeuri periculoase. De asemenea, pentru cele deja produse trebuie să existe un plan de reciclare sau de eliminare, în cazul imposibilității reutilizării.
Cele mai citite articole
Spre deosebire de cele nepericuloase, deșeurile cu caracter primejdios trebuie supravegheate atent. Astfel, generatorul se asigură că sunt gestionate corespunzător și că mediul nu este afectat în niciun fel.
De asemenea, este necesar un proces de colectare selectiv. Nu numai că deșeurile periculoase trebuie separate de cele din categoria generală, dar trebuie și selectate în funcție de caracteristicile materialelor. Este un pas important, mai ales că prin combinarea anumitor substanțe pot fi generate reacții chimice periculoase. Așadar, și faza colectării trebuie efectuată cu atenție pentru a nu apărea efecte negative.
Cine poate genera deșeuri periculoase?
Toate domeniile pot genera deșeuri, fie ele periculoase sau nepericuloase. Totuși, există anumite arii ce prezintă un risc crescut de generare al deșeurilor primejdioase, precum:
- Industria imprimării;
- Industria rafinării petrolului;
- Industria medicală;
- Industria construcțiilor;
- Industria prelucrării metalelor.
Așadar, indiferent de domeniul de activitate, orice companie care produse deșeuri trebuie să întocmească un plan de colectare. Este primordială luarea în calcul a sănătății în detrimentul dezvoltării nemărginite. Dacă planeta este neglijată, curând nu o să mai existe nici sănătate și nici resurse pentru o dezvoltare armonioasă.