Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum pot firmele de consultanță de mediu să ajute afacerile să devină sustenabile?

Pe măsură ce problemele de mediu devin mai complexe, companiile trebuie să respecte un număr tot mai mare de cerințe în vederea protecției mediului și a sănătății populației. Cu toții ne dorim un mediu sănătos și curat, iar în contextul în care nivelul de poluare este tot mai crescut, acum mai mult ca niciodată este nevoie de o implicare a tuturor membrilor societății.

În contextul în care numeroase companii desfășoară activități cu impact negativ asupra mediului, este de la sine înțeles că ele trebuie să își asume angajamentul din această perspectivă, asigurându-se de implementarea un sistem de management de mediu eficient și de respectarea legislației. 

Însă, ce se întâmplă atunci când aceste firme nu dispun de expertiza sau resursele necesare pentru a soluționa toate problemele de mediu cu care se confruntă?

În această situație, cea mai bună soluție este apelarea la o firmă de consultanță pentru protecția mediului. 

De ce este necesară consultanța de mediu pentru unele companii?

Astfel de companii oferă clienților lor servicii de consultanță pentru toate problemele de mediu întâmpinate de aceștia, ajutându-i să-și alinieze activitățile desfășurate la cadrul legal în vigoare. 

Colaborând cu o companie de consultanță de mediu, agenții economici beneficiază de toată expertiza specialiștilor, reușind să facă față oricărei provocări din punct de vedere mediu. Totodată, aceștia pot finaliza cu ușurință toate sarcinile privind obligațiile de mediu ce trebuie respectate într-un mod eficient și fără greșeli. 

Cele mai citite articole

Astfel, companiile se concentrează strict pe activitatea desfășurată, implementând strategii de dezvoltare a business-ului.

În esență, firmele de consultanță de mediu oferă expertiza lor în:

Elaborarea unui plan pentru îmbunătățirea managementului de mediu abordat

Odată ce specialiștii de mediu încheie analiza proceselor operaționale a agenților economici și impactul acestora asupra mediului, împreună cu aceștia vor elabora un plan de acțiune ce conține măsuri de îmbunătățire ce ajută activitatea să devină mult mai sustenabilă. Spre exemplu, pot fi implementate măsuri privind:

  • Utilizarea responsabilă a resurselor disponibile;
  • Prevenirea și scăderea efectelor asupra mediului în urma generării de deșeuri (periculoase și/ sau nepericuloase);
  • Aplicarea ierarhiei deșeurilor de către companiile generatoare și/ sau deținătoare de deșeuri pentru o gestionare adecvată a acestora.

Alinierea activității la cadrul legislativ de mediu

Legislația de mediu se află într-o continuă schimbare, ea devenind din ce în ce mai complexă, fapt pentru care companiile întâmpină unele dificultăți de înțelegere a tuturor reglementărilor. În acest context, firma de consultanță de mediu se asigură că toate obligațiile ce îi revin operatorului economic sunt respectate. 

Spre exemplu, dacă societatea economică se află în poziția de generator/ deținător de deșeuri, atunci este prioritar ca odată obținută autorizația de mediu să se respecte cadrul de funcționare și măsurile de îmbunătățire stabilite în conținutul ei.

În acest sens, specialiștii de mediu oferă sprijin în întocmirea documentației pentru a obține autorizația de mediu, respectiv viza anuala autorizatii de mediu, asigurându-se că sunt respectate toate prevederilor impuse de cadrul legislativ.

În plus, specialiștii de mediu pot ajuta organizația să-și îmbunătățească imaginea în fața partenerilor și clienților săi, asigurându-se că practicile abordate sprijină sustenabilitatea, fiind înțelese și implementate corect.

Cele mai citite articole