Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum să îngrijești și să cureți corect oalele și cratițele din inox pentru o durată de viață mai lungă

Oalele și cratițele din inox se găsesc în bucătăriile tuturor, fiind adesea folosite la gătit. Acestea sunt mai rezistente la coroziune, au un aspect elegant, și totodată sunt extrem de practice. Însă, pentru a le menține în cea mai bună stare și pentru a le prelungi durata de viață, este esențial să le îngrijim și să le curățăm corect, așa că iată câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare.

Spală oalele imediat după utilizare

Pentru a preveni apariția petelor și a reziduurilor persistente, spală seturile de oale și cratițe din inox imediat după utilizare. Reziduurile alimentare se pot întări și devin mai greu de curățat dacă sunt lăsate prea mult timp pe suprafața inoxului. Utilizează apă caldă, detergent de vase și un burete moale pentru a evita zgârieturile.

Evită utilizarea bureților abrazivi

Inoxul este rezistent, dar se poate zgâria ușor dacă folosești bureți prea aspri sau bureți metalici. Optează pentru bureți moi sau perii din plastic pentru curățarea zilnică. În cazul petelor mai persistente, folosește bicarbonat de sodiu amestecat cu apă pentru a crea o pastă fină care poate fi aplicată pe suprafața murdară.

Încălzește ușor vasele

Pentru a evita deformarea sau deteriorarea oalelor și cratițelor, încălzește-le treptat. Nu pune vasele reci direct pe focul puternic, deoarece schimbările bruște de temperatură pot provoca deformări. Începe cu o temperatură scăzută și crește treptat intensitatea focului.

Utilizează linguri din silicon sau lemn

Pentru a preveni zgârieturile, folosește linguri din lemn, silicon sau plastic atunci când gătești în oale și cratițe din inox. Utensilele metalice pot provoca zgârieturi și pot deteriora suprafața inoxului pe termen lung.

Evită supraîncălzirea vaselor din inox

Supraîncălzirea poate cauza apariția petelor de decolorare pe inox. Pentru a evita acest lucru, nu lăsa vasele goale pe foc și nu folosi o temperatură mai mare decât cea necesară. Oalele și cratițele din inox au o bună conductivitate termică, așa că nu este nevoie să folosești focul la o intensitate ridicată pentru a găti eficient.

Împiedică arderea alimentelor

Cele mai citite articole

Pentru a preveni arderea alimentelor în oalele sau cratițele din inox, utilizează o cantitate adecvată de ulei sau lichid de gătit și menține focul la o intensitate potrivită. În cazul în care alimentele se lipesc, lasă oala să se răcească puțin înainte de a o curăța.

Curăță vasele din inox periodic

Pentru o curățare în profunzime, amestecă apă fierbinte cu oțet alb sau suc de lămâie și lasă vasele la înmuiat timp de 15-20 de minute. Acidul din oțet sau lămâie va ajuta la îndepărtarea petelor de apă și a altor depuneri. Clătește bine și usucă imediat pentru a preveni apariția petelor de apă.

Usucă vasele corect

După ce ai spălat oalele și cratițele din inox, este important să le usuci complet pentru a preveni apariția petelor de apă. Folosește un prosop moale și curat pentru a șterge bine toate suprafețele și capacele.

Depozitează cratițele într-un loc potrivit

Depozitarea corectă a oalelor și cratițelor din inox este crucială pentru a preveni zgârieturile și alte deteriorări. Aranjează vasele cu grijă, adăugând șervețele de hârtie sau un prosop de bucătărie între ele pentru a preveni contactul direct între suprafețe. În acest fel, vei evita apariția zgârieturilor, sau a altor daune cauzate de frecare.

Aplică un strat subțire de ulei după uscare

Pentru a menține strălucirea și pentru a preveni apariția petelor, aplică periodic un strat subțire de ulei de gătit pe suprafața oalei sau cratiței din inox. Șterge excesul cu o cârpă moale pentru a crea o barieră protectoare.

Investiția în oale și cratițe din inox de calitate, precum oala din inox cu capac, 8L, Demeyere sau cratița din inox cu capac, 16cm/2L, Korkmaz, este un pas important pentru orice bucătar pasionat. 

Îngrijirea corectă a oalelor și cratițelor din inox nu doar că le prelungește durata de viață, dar în același timp îți oferă o experiență plăcută în bucătărie, de fiecare dată când alegi să gătești în aceste vase. 
Respectând aceste sfaturi simple, vei putea să te bucuri de beneficiile și eleganța vaselor tale din inox pentru mulți ani. Investiția în oale și cratițe din inox este una pe termen lung, iar întreținerea corectă te va ajuta să maximizezi această investiție.

Cele mai citite articole