Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum se folosește un clește de sertizat? 5 sfaturi utile

Vrei să obții întotdeauna conexiuni sigure și stabile în lucrările tale de electrică sau electronică? Un clește de sertizat este un instrument care nu trebuie să-ți lipsească din trusa de scule dacă ai nevoie să fixezi mufe sau capete de cablu într-un mod sigur și eficient. În cele ce urmează, ți-am pregătit cinci sfaturi practice, care te vor ajuta să obții rezultate excelente atunci când folosești cleștele de sertizat. Iată ce trebuie să faci!

1. Selectează mufele potrivite

Primul pas pe care trebuie să-l urmezi este să selectezi cu atenție mufele potrivite pentru cablurile sau conductorii tăi. Pe piață există diferite tipuri de mufe, iar fiecare model are un număr specific de pini, aranjați într-un mod aparte, pentru a asigura  compatibilitatea cu anumite tipuri de cabluri. Alege mufe de calitate înaltă, care au specificații corespunzătoare pentru aplicația ta și care vor funcționa în mod eficient. Spre exemplu, pentru a realiza conexiuni ne-sudate ce respectă standardele de electricitate, poți folosi un clește de sertizare pini 0.08-16 mm cu profil hexagonal!

2. Curăță și pregătește cablul

Pentru a asigura o conexiune de înaltă calitate, înainte de sertizare, este important să cureți și să pregătești cablul sau conductorii. Curăță cablurile de cupru cu o cârpă umedă sau cu un produs de curățare special și îndepărtează orice urmă de material izolator pentru a asigura o conexiune optimă. Curăță și interiorul cablului pentru a elimina orice reziduu care ar putea afecta conductorii. Poți face asta cu ajutorul unui instrument de curățare special sau prin suflare cu aer comprimat. Dacă lucrezi cu fibră optică, este recomandat să ai o abordare cât mai delicată, deoarece aceasta este sensibilă la zgârieturi și praf.

3. Poziționează cablul corect și fixează mufa bine în clește

Cele mai citite articole

Odată ce cablul este pregătit, poziționează-l corect în mufa destinată sertizării. Asigură-te că toți conductorii sunt așezați în mod corect și complet în interiorul mufei. De obicei, acest pas se realizează pe baza codului de culori sau a marcajelor de pe cablu, care indică modul corect de poziționare. Apoi, asigură-te că toate elementele sunt stabile și bine fixate pentru a evita mișcările nedorite în timpul procesului de sertizare. Fie că folosești un clește de sertizare pini 0.25-10 mm cu profil pătrat sau un alt tip de instrument, evită să forțezi cablul în mufă sau mufa în clește. Dacă simți că trebuie să aplici o presiune excesivă, este posibil ca elementele să nu fie poziționate corect. În acest caz, este mai bine să te oprești și să verifici din nou totul.

4. Aplică o presiune uniformă

Odată ce ai stabilit că mufa este bine fixată în clește, este momentul să aplici presiune pentru a efectua sertizarea. Asigură-te că apeși în mod uniform pe întreaga suprafață a mufei pentru a obține o sertizare uniformă și solidă. Evită aplicarea unei presiuni excesive, care ar putea deteriora cablul sau mufa. De asemenea, nu uita că o presiune inegală atunci când utilizezi cleștii de sertizare pini poate genera o conexiune instabilă, care poate duce la o funcționare defectuoasă pe termen lung.

5. Verifică atent conexiunea

La final, inspectează mufa și cablul. Dacă mufa este strânsă uniform pe cablu și nu există semne de deteriorare, atunci presiunea a fost aplicată corect. O conexiune sigură nu se va mișca sau nu se va desface atunci când este trasă ușor. Nu uita să verifici și funcționalitatea conexiunii. Conectează cablul la un dispozitiv și verifică dacă semnalul este transmis corect. De asemenea, în anumite cazuri, poți folosi un tester de cablu. Acesta va indica dacă există vreo problemă cu conexiunea, cum ar fi un scurtcircuit sau o întrerupere a cablului.

Așadar, pentru a obține conexiuni sigure în lucrările tale, trebuie să folosești cleștele de sertizare în mod corect. Urmează aceste cinci sfaturi utile și bucură-te de rezultate excelente și conexiuni stabile în orice aplicație! De asemenea, alege să investești în instrumente și accesorii de calitate, pentru un proces de lucru cât mai eficient!

Cele mai citite articole