Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Economie și mediu: avantaje și dezavantaje ale anvelopelor reșapate

Anvelopele reșapate sunt, de fapt, anvelope ajunse la un anumit nivel de uzură și recondiționate ulterior prin procese specifice. Mai exact, reșaparea constă în adăugarea unui strat de cauciuc nou pe suprafața benzii de rulare. Evident, spre deosebire de achiziționarea unor anvelope noi, varianta celor reșapate este una mult mai economică. 

În plus, utilizarea unor anvelope recondiționate astfel asigură un impact redus asupra mediului înconjurător. Însă pentru a-ți face o idee clară despre utilitatea acestora, este important să cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele utilizării unui set de anvelope reșapate. Astfel, poți realiza apoi cea mai bună alegere pentru nevoile tale. 

Anvelope reșapate: principalele avantaje 

Unul dintre principalele avantaje ale achiziționării unui set de anvelope reșapate este cel legat de costul achiziției. Această gamă de anvelope este mult mai convenabilă, spre deosebire de seturile de anvelope noi. O astfel de opțiune poate fi cea mai potrivită, în cazul administratorilor unor flote auto. În astfel de condiții, reșaparea poate determina o optimizare semnificativă a costurilor de operare. 

Odată ce anvelopele vechi și uzate au trecut prin procesul de reșapare, durata de viață a acestora se prelungește peste termenul de utilizare indicat de producător. De asemenea, atunci când o astfel de lucrare de întreținere este realizată corect, anvelopele reșapate pot avea performanțe comparabile cu unele noi. 

Însă un astfel de upgrade este posibil doar în cazul în care anvelopele ce urmează a fi reșapate se află într-o stare bună. În caz contrar, există posibilitatea ca beneficiile pe care le-am menționat mai sus să nu fie observabile, chiar și în cazul în care procesul de reșapare a fost realizat corect.

Așa cum spuneam și în introducere, reșaparea generează un impact redus asupra mediului, spre deosebire de fabricarea unor seturi noi. În procesul de reșapare se utilizează carcasele unor anvelope deja uzate, astfel că nevoia pentru materii prime nu este la fel de justificată. În plus, cantitatea medie a deșeurilor produse prin aruncarea anvelopelor deteriorate este mult mai mică. 

Cele mai citite articole

La fel ca în cazul anvelopelor noi, cele reșapate formează o categorie de produse extinsă, cu modele ce au dimensiuni variate. Din acest motiv, găsești rapid opțiunile de care ai nevoie, adaptate caracteristicilor mașinii tale. Dacă ești interesat, însă, de anvelope noi, descoperă gama de anvelope Nokian și alege cel mai potrivit set.  

Anvelope reșapate: principalele dezavantaje 

Reșaparea realizată impropriu poate cauza o slăbire a structurii de rezistență a unei anvelope, afectată oricum de uzura survenită în timp. O structură afectată reprezintă un factor de risc de care trebuie să ții cont, înainte de a realiza o astfel de achiziție. În plus, din această cauză, nevoia de întreținere constantă poate determina pe termen lung și costuri de operare mai mari. 

În cazul manifestărilor extreme ale vremii, anvelopele supuse procesului de reșapare nu oferă aceleași niveluri ridicate ale performanței, spre deosebire de cele noi. Anvelopele de ultimă generație, în special, cele incluse în portofoliul unor branduri de top – MICHELIN, Pirelli, Nokian, Goodyear – surprind prin tehnologii esențiale în caz de vreme rea:

  • căderi masive de precipitații;
  • vreme caniculară și asfalt încins;
  • ninsoare, grindină și îngheț pe șosea; 
  • rafale, viscol și vizibilitate redusă etc. 

În cazul unor anvelope reșapate, montate pe orice tip de vehicul, riscul de explozie este unul mult mai ridicat. Reșaparea nu reprezintă garanția durabilității unui set de anvelope, ci o măsură care poate fi cea optimă, în anumite condiții. Așadar, cei care aleg o astfel de soluție trebuie să fie conștienți de riscurile la care se expun. 

Alegerea unor anvelope reșapate: sfaturi importante

Ești interesat de achiziționarea unui set de anvelope reșapate? Asigură-te mai întâi că înțelegi în profunzime acest proces, pentru a te raporta la o informare corectă în alegerea pe care o realizezi. Caută un distribuitor ce asigură implementarea unui proces de reșapare complet, structurat pe etape clare: 

  • etapa inițială de inspecție; 
  • etapa de reparare a anvelopelor uzate;
  • etapa de pregătire pentru proces; 
  • etapa de reșapare propriu-zisă; 
  • etapa finală (verificarea anvelopelor). 

La fel de important este să te asiguri că modelele de anvelopă respective sunt certificate ISO sau ERTA. Garanția oferită de aceste acreditări este foarte importantă pentru orice tip de anvelopă, dar mai ales pentru cele reintrate în circulație, ca urmare a procesului de reșapare. Evaluează cu răbdare suprafața produselor de care ești interesat, pentru a avea certitudinea că anvelopele reșapate pe care vrei să le achiziționezi au un aspect aproape similar cu cel al unui set de anvelope din fabrică. 

Ține cont de aceste informații utile și alege cele mai bune anvelope pentru mașina pe are o conduci. Evident, opțiunea unor anvelope noi trebuie să primeze, deoarece confortul, manevrabilitatea și siguranța în trafic sunt cele care contează cu adevărat. Așadar, explorează ofertele disponibile în piață și alege inspirat!

Cele mai citite articole