Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Energia solară, pilon important pentru neutralitatea climatică

Un studiu internațional realizat recent arată clar faptul că energia solară va depăși generarea de energie hidroelectrică, eoliană, ca să nu mai vorbim de cea produsă din cărbune sau alte resurse neregenerabile. Acest lucru se va extinde din cauza costurilor de producție tot mai mici din acest domeniu.

Per total, schimbările climatice și tehnologiile tot mai performante de producție a energiei regenerabile sunt elementele de bază în această tranziție de natură energetică. 

Energia solară, energia viitorului

Specialiștii afirmă cu tărie că energia solară va deveni cea mai utilizată sursă de energie în următoarele două decenii. Un alt studiul efectuat spune că, până în 2050, producția de energie solara va crește în medie cu 10- 12% pe an, în timp ce energia eoliană va crește cu doar 8% pe an. În schimb, energia produsă de hidrocentrale va avansa mult mai lent, cu o medie de maxim 1,5% pe an. 

Până la jumătatea acestui secol, dacă tehnologiile cu emisii scăzute de noxe vor urma același trend, mai mult de 80% din totalul producției globale de energie va fi produsă din surse regenerabile. Din rândul acestora, dacă nu se vor descoperi alte metode mai performante, aproape 70% vor fi produse cu ajutorul soarelui și vântului. De asemenea, studiul susține că, până în 2050, practic toate vehiculele noi vor fi alimentate cu energie electrică și 60% dintre mașinile de tonaj mare vor funcționa cu hidrogen sau baterii.

Dacă ar fi să detaliem și mai mult lucrurile, specialiștii internaționali se așteaptă ca Asia să dețină mai mult de 50% din piața solară globală până în anul de grație 2050, America de Nord 20% și Europa doar 10%. 

Costul anual de investiții în materie de sisteme fotovoltaice este estimat la aproape 192 miliarde dolari în 2050. În 2018, acestea au totalizat 114 miliarde de dolari.

Cele mai citite articole

Pentru a evita cele mai grave influențe asupra climei, emisiile globale de gaze cu efect de seră, spun ecologiștii, ar trebui să se înjumătățească până în 2030 și să ajungă la aproape zero până la jumătatea secolului nostru. În acest fel, volumul de dioxid de carbon produs de oameni se dorește a fi îndepărtat din atmosferă prin mijloace tehnologice sau naturale. Atingerea emisiilor zero de dioxid de carbon va avea ca rezultat neutralitatea climatică.

România și energia obținută din resurse regenerabile

Se vorbește tot mai mult și în România despre reducerea emisiilor de carbon în industrie. În construcții și transporturi, va fi posibil acest lucru prin furnizarea sporită de echipamente alimentate electric. În plus, atunci când nu mai este posibil să se bazeze pe energie electrică pentru procesele industriale ce degajă o caldură ridicată sau necesită transportul pe distanțe lungi, diferitele forme de hidrogen fără emisii vor juca roluri principale. 

Sursele regenerabile de energie sunt acele resurse naturale considerate inepuizabile, utilizate pentru producția de energie nepoluantă. Acestea au multe avantaje, dar cel mai important dintre ele este acela că nu afectează foarte mult mediul, în comparație cu sursele de energie convenționale pe care le folosim încă pe cale largă în întreaga lume.

Exemple de surse regenerabile de energie sunt: lumina soarelui (energie solară), vântul (energie eoliană), apă (energia apei), mareele (energia mareelor), valurile oceanice, căldura provenită din pământ (energie geotermală) și biomasa.

În timp ce sursele de energie regenerabilă sunt practic inepuizabile, sursele de energie neregenerabile nu se reînnoiesc, ceea ce este un argument puternic în demersul de a pune capăt utilizării excesive în producția de energie și combustibili. În ciuda faptului că sunt numite noi, aceste tehnologii există de zeci de ani, dar mai sunt multe de dezvoltat. 

În ultimii ani au fost create noi energii regenerabile, dar acestea nu sunt încă aplicate la scară largă, cum ar fi utilizarea apei salmastre, a hidrogenului și a tehnologiei de fotosinteză artificială.

Vrei să afli mai multe despre sursele de energie ale viitorului? Intră acum pe www.cezinfo.ro!

Cele mai citite articole

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu