Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Exercitii Kegel pentru sanatatea organelor genitale

Muschii podelei pelviene sustin organele genitale interne, vezica urinara si rectul. Sunt situate intre osul pubian si coccis. Acesti muschi sustin organele pelviene in pozitia anatomica corecta si le impiedica sa se miste in jos. Functiile de urinare si defecare, precum si activitatea de munca la femei, depind de starea muschilor planseului pelvian. Trebuie amintit ca problema slabirii muschilor podelei pelviene, contrar credintei populare, nu este o problema doar pentru femei. Barbatii ar trebui sa aiba grija si de capacitatea functionala a acestui grup muscular. La barbati, muschii podelei pelviene sunt localizati in jurul osului pubian si al prostatei. Daca acesti muschi sunt in forma buna, ei mentin organele intr-o pozitie corecta. Muschii prea slabiti si flascati provoaca probleme si de aceea ai nevoie de exercitii Kegel.

Stiinta intaririi muschilor podelei pelviene a fost realizata de Arnold Kegel, profesor de medicina la Universitatea din California de Sud, SUA. In anii 40, medicul ginecolog Kegel a investigat incontinenta urinara la femei dupa nastere. El a gasit cauza in slabiciunea muschilor planseului pelvian si, odata cu aceasta, si solutia problemei de restabilire a tonusului acestor muschi. Profesorul Kegel a dezvoltat si a oferit pacientilor sai un set de exercitii speciale. Mai tarziu s-a dovedit ca exercitiile Kegel pe aceste grupe musculare pot fi efectuate atat de femei, cat si de barbati de orice varsta.

Cum sa-ti antrenezi muschii pelvieni?

Muschii puternici ai planseului pelvian imbunatatesc calitatea sexului si cresc sansele de evitare a problemelor in sfera genitala, cum ar fi incontinenta urinara sau prolapsul vezicii urinare, faciliteaza nasterea la femei, facand-o mai putin dureroasa, te ajuta sa revii in forma initiala dupa nastere si reduce probabilitatea de aparitie a prolapsului uterului in viitor.

Esenta exercitiilor este tensiunea constienta si relaxarea muschilor podelei pelviene. Pentru a intelege cum se face acest lucru, in timp ce te afli la toaleta, incearca sa intrerupi din scurt urinarea de mai multe ori sau sa strangi sfincterul anal. In acest caz, trebuie incordati doar muschii planseului pelvian, fara a implica in acest proces muschii abdominali si coapsele.

Acum esti pregatit pentru intregul exercitiu: incordeaza muschii, concentreaza-te, numara incet pana la patru, apoi relaxeaza-te si numara din nou pana la patru. Este de dorit sa repeti aceasta alternanta de 10 ori pe zi, in orice pozitie – stand, in picioare sau intins.

Exercitiile Kegel trebuie efectuate pana cand se formeaza capacitatea naturala a muschilor pelvieni de a contracta reflex, ceea ce va duce la retentia urinara. Acest efect poate fi obtinut dupa 2-3 luni de exercitii Kegel regulate. Dar chiar si atunci cand tonusul muscular este restabilit, continua sa efectuezi exercitiile.

Este important sa te asiguri ca relaxarea este realizata dupa contractia musculara. Conform legilor fiziologiei, muschii care nu se relaxeaza nu se pot contracta cu succes data viitoare.  

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!