Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Premiul oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar

oscar

Prezentare generală

Premiul Oscar este unul dintre cele mai cunoscute și respectate premii din lumea filmului. Fiecare an, lumii îi sunt prezentate cele mai bune filme și actori și acest premiu recunoște în mod special realizările actrițelor în rol secundar. Acest premiu a fost acordat prima dată în anul 1929 și de atunci, numeroase femei talentate au primit acest premiu pentru prestația lor. De-a lungul anilor, au fost diferite categorii în care au fost acordate premii, inclusiv cel pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Istoria premiului oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar

Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar a fost înființat în anul 1936 și a fost acordat prima dată în anul 1937. Premiul a fost acordat pentru prima dată actriței Gale Sondergaard pentru înregistrarea sa în filmul "Anthony Adverse". De atunci, numeroase actrițe au primit această distincție, inclusiv unele dintre cele mai celebre nume din industria filmului. De-a lungul anilor, au fost acordate premii actrițelor pentru roluri în filme precum "My Cousin Vinny", "Thelma & Louise" și "Gone Girl".

Cele mai notabile nominalizări și câștigătoare

În anul 1944, actrița Ethel Waters a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru rolul său în "Pentru o viață mai bună". De asemenea, actrița și cântăreața Judy Garland a primit o nominalizare în anul 1944 pentru rolul său în filmul "A Star is Born". Actrița si cantareața Barbra Streisand a primit un premiu în anul 1963 pentru rolul său în filmul "Funny Girl". Un alt nume cunoscut din industria filmului care a primit acest premiu este actrița Susan Sarandon, care a beneficiat de acest premiu în anul 1996 pentru rolul său din "Dead Man Walking".

Prestația câștigătoarelor din ultimii ani

Cele mai citite articole

În ultimii ani, au existat numeroase câștigătoare memorabile ale premiului pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Actrița Melissa Leo a primit premiul în anul 2010 pentru rolul său din "The Fighter", iar actrița Octavia Spencer a primit premiul în anul 2012 pentru rolul său din "The Help". Actrița Lupita Nyong’o a primit premiul în anul 2014 pentru rolul său din "12 Years a Slave", iar actrița Alicia Vikander a primit premiul în anul 2016 pentru rolul său din "The Danish Girl". Recent, actrița Regina King a primit premiul în anul 2019 pentru rolul său din "If Beale Street Could Talk".

Importanța premiului

Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar este unul dintre cele mai câștigate titluri de către actrițe. Acest premiu îi recunoaște pe actori pentru munca lor fără de care industria filmului nu ar fi cea de astăzi. Acest premiu oferă și oportunități actrițelor de a juca în roluri complexe și de a fi luate în considerare mai mult în industria filmului. Premiul este, de asemenea, o modalitate de a recunoaște realizările actrițelor în roluri care altfel ar fi trecute cu vederea.

Concluzie

Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar a fost acordat pentru prima dată în anul 1937 și de atunci, numeroase actrițe talentate au primit acest premiu. Acest premiu recunoaște munca unor actori care altfel ar fi trecuți cu vederea. Acest premiu oferă și oportunități actrițelor de a juca în roluri complexe și de a fi luate în considerare mai mult în industria filmului.

Cele mai citite articole