Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tot ce trebuie să știi despre armele tip airsoft

Ai văzut la televizor sau cunoști persoane care merg în weekend pe terenuri de airsoft și ai vrea să practici și tu acest sport? Tot mai mulți tineri se distrează astăzi îmbrăcați în costume de camuflaj, înarmați cu arme airsoft, simulând o luptă armată pe terenuri special amenajate.

Dar ce sunt aceste arme airsoft?

Sunt replici fidele ale armelor de foc reale, începând de la pistoale, până la mitraliere, care în loc de muniție adevărată folosesc bile din material plastic, având o masă între 0,2 g și 0,62 g, și un diametru de 6 mm.

În funcție de sistemul de propulsie al proiectilelor din plastic, armele airsoft sunt cu propulsie electrică, cu propulsie pe bază de gaz (în special CO2) sau cu acționare manuală.

Sunt periculoase armele airsoft?

Armele airsoft se pot comercializa in orice magazin airsoft în București sau din alt oraș al țării, sunt utilizate doar în scopuri recreative și nu sunt periculoase. Totuși, ele nu trebuie tratate ca niște jucării. 

Jocurile de airsoft se joacă doar în spații special amenajate, terenuri închiriate, păduri publice etc., și se folosește echipament special, care conține elemente de protecție a feței și a ochilor (ochelari, mască).

Ca idee, dacă ești lovit de o bilă trasă de o armă airsoft de la o distanță mică de 3-5 metri, vei simți o usturime, dar nu este nimic periculos.

Distanța de angajare stadard a unei arme airsoft, adică distanța până la care poate ținti, este între 40-70 m.

Ai nevoie de permis pentru armele airsoft?

La fel ca armele de paintball, armele tip airsoft sunt neletale, fiind incluse de legislația din România la categoria E.

Pentru că în general armele airsoft se caracterizează printr-o viteză a proiectilului de până la 175-180 metri/secundă acestea nu au nevoie de permis. Legea prevede că doar armele neletale cu putere mai mare de 220 m/s necesită permis/autorizație pentru a putea fi procurate. Totuși, pentru că se pot întâlni și arme airsoft care depășesc cu mult viteza de 180 m/s, este recomandat să te  informezi în legătură cu caracteristicile tehnice ale unei arme atunci când vrei să achiziționezi una.  

Important de știut este că legea în România nu face referire la vârsta minimă de la care o persoană poate juca airsoft. Pe de altă parte, magazinele de arme airsoft nu au voie să vândă celor care nu au împlinitvârsta de 18 ani.

Cine a inventat armele airsoft?

Aceste arme își au originea în Japonia, în perioada de după al Doilea Război Mondial, și au fost inventate pentru că era (și este încă) ilegal ca cetățenii să dețină o armă de foc. 

În anii 1980, un japonez pe nume Ichiro Nagataa venit cu inovația unică concepând o replică după armele adevărate de foc. Apoi, o fabrică a început să producă astfel de replici care puteau proiecta bile folosind energia cinetică. Popularitatea acestor arme a crescut odată cu trecerea timpului, mai multe companii japoneze începând să le producă la scară mare.

Armele airsoft au devenit atât de populare încât au început să se răspândească în China, Hong Kong, Taiwan, Coreea și Filipine. Toate aceste țări au în comun legile la fel de stricte privind deținerea armelor. 

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!