Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tot ce trebuie sa stii despre avortul spontan

Avortul spontan sau pierderea sarcinii apare inainte de 20 de saptamani de sarcina, fiind caracteristic primului trimestru gestational. Momentul producerii unui astfel de eveniment neplacut coincide cu cel al opririi in dezvoltare a sarcinii. Cauzele pot fi genetice sau pe fondul unor afectiuni medicale. Ingrijire de specialitate sunt necesare, dar si sprijinul emotional este important. 

Avortul spontan poate sa apara oricand dupa momentul conceperii, in prima jumatate a dezvoltarii intrauterine a fatului. Simptomele care insotesc acest eveniment, precum sangerarile si durerile abdominale puternice sunt caracteristice si trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la medic. 

Ce este avortul spontan?

In literatura de specialitate, avortul spontan este definit ca un final neasteptat si nedorit al sarcinii ce poate sa apara oricand pana la implinirea a 20 de saptamani de la concepere. In cele mai multe cazuri nu ai nicio vina si nici nu poti preveni pierderea sarcinii. Ceea ce iti putem spune despre avortul spontan este ca, de regula, acesta survine cand fatul se opreste din evolutie. 

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care ai nevoie de analize medicale inainte de a decide conceperea unui copil, dar si pe durata sarcinii. Acestea vor oferi informatii esentiale medicului ce iti urmareste sarcina pentru a observa evolutia ta si a fatului. Va putea sa intervina si sa va ajute atunci cand acest lucru sta in puterea sa.

De regula, dupa saptamana 15 de sarcina scade destul de mult riscul aparitiei unui avort spontan. (1)

Simptome in avortul spontan

Este important sa stii cand ai probleme cu sarcina pentru a merge de urgenta la medic sa primesti ingrijirile necesare. 

Asadar, trebuie sa mergi la urgenta daca te regasesti in una dintre urmatoarele situatii: 

  • sangerare care este abundenta sau sangerare usoara, dar de lunga durata;
  • eliminarea pe cale vaginala a unor cheaguri sau resturi de tesuturi;
  • dureri abdominale severe, mult mai intense fata de crampele pe care le resimti in sarcina sau in timpul ciclului menstrual;
  • dureri lombare usoare pana la severe;
  • disparitia simptomelor specifice sarcinii. (1), (2)

Complicatii ce pot sa apara in avortul spontan

Avortul spontan poate sa determine aparitia unei infectii in uter ce poate conduce la soc septic, ceea ce inseamna ca simptomele ce apar sunt specifice: 

  • febra;
  • frisoane;
  • secretii vaginale urat mirositoare;
  • crampe abdominale puternice;
  • sensibilitate abdominala inferioara. (3)

Cauzele aparitiei avortului spontan

Principala cauza este reprezentata de faptul ca fatul nu se dezvolta normal, asa cum era de asteptat. Mai sunt insa si alte motive pentru aparitia avortului spontan, cele genetice sunt favorizate fie de existenta unor cromozomi suplimentari, fie de absenta acestora. Erorile si tulburarile cromozomiale sunt frecvent aleatorii si spontane, fara legatura cu mostenirea genetica. 

Cele mai citite articole

De asemenea, unele afectiuni pe care mama le dezvolta au legatura cu aparitia unui avort spontan, asa cum se intampla in cazul infectiilor, al diabetului, problemelor tiroidiene, anomaliilor uterine, problemelor cu inima sau rinichii, varsta, fertilizarea in vitro, probleme de fertilitate sau al dezechilibrelor hormonale. (1), (3)

Tratamentul adecvat pentru avortul spontan

Avortul spontan presupune eliminarea din uter a resturilor sarcinii. Medicul va analiza uterul pentru a propune metoda eficienta de scoatere a fatului, daca expulzia nu a avut loc, dar si a tesuturilor aferente. Este important ca acest lucru sa fie realizat rapid si corect pentru a preveni sangerarile si complicatiile severe.

Cu ajutorul medicamentelor specifice, prin tehnica dilatarii si chiuretajului sau prin interventie chirurgicala, riscul infectiei va fi indepartat, iar uterul va fi adus la normalitate. (1), (3)

Dupa o astfel de procedura vei realiza analize medicale periodice si controale de rutina pentru ca specialistul sa se asigure ca organismul tau se recupereaza. Testele de sange si cele genetice vor fi importante daca intentionezi sa obtii o noua sarcina, dupa ce trece perioada recomandata de medic. 

Suportul moral si emotional este vital dupa o astfel de trauma fizica si psihica, asadar nu ezita sa ceri ajutorul partenerului, al familiei, prietenilor sau chiar pe cel medical. (2)

Informatiile prezentate in cadrul acestui material nu tin loc de un consult medical si de un diagnostic adecvat. Mergi la medic daca te confrunti cu simptome neplacute in sarcina si urmeaza indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Miscarriage – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9688-miscarriage?_ga=2.20406459.286877700.1677577336-897398357.1646400626

2. Symptoms & Signs of Miscarriage – https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/signs-of-miscarriage/?_ga=2.20406459.286877700.1677577336-897398357.1646400626

3. Miscarriage – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298?_ga=2.20406459.286877700.1677577336-897398357.1646400626#:~:text=Miscarriage%20is%20the%20spontaneous%20loss,even%20know%20about%20a%20pregnancy

Cele mai citite articole