Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
insula

Introducere

Cea mai mare insula din lume este Greenland. Insula se afla in Oceanul Atlantic de Nord si face parte din Regatul Unit al Danemarcei. Acopera o suprafata de aproximativ 2.166.086 kilometri patrati si este, astfel, cea mai mare dintre insulele lumii. Insula este predominant acoperita cu gheata, iar aceasta prezinta mai multe trasaturi interesante si locale care merita atentie.

Istoria

Denumirea insulei dateaza inca din secolul al XI-lea, cand navele vikingilor au ajuns pentru prima data acolo. Acestia au numit insula Groenlanda, parand sa se refere la vremea calda si la pajistile bogate pe care le-au intalnit. Insa, pe masura ce au explorat mai mult, au constatat ca in multe regiuni insula era acoperita cu gheata si zapada. Insula a fost colonizata in secolul al XIII-lea de catre vikingi, care au creat comunitati in regiunile de coasta sudica si sud-vestica.

Plante si animale

Greenland este acoperita in cea mai mare parte cu gheata si zapada, insa in unele regiuni mai putin izolate, cum ar fi zona de coasta, se gasesc terenuri si o vegetatie diversa. Pe insula se gasesc si multe specii de animale, inclusiv caribou, ren, vulpi, lupi si ursi polari, care sunt intalnite in numar mare in regiunile insulei. Printre pasarile care populeaza insula se numara cormoranii, pescarusii, gastele si rata.

Cultura

Cele mai citite articole

Cultura insulei este un amestec de influente scandinave si inuit, cu o populație majoritar inuit. Exista mai multe obiceiuri locale care se desfasoara de-a lungul anului si se pastreaza de mai multi ani, cum ar fi festivalurile de pescuit si vanatoare, precum si festivalurile de iarna si de vara care se desfasoara anual. Exista, de asemenea, mai multe obiective turistice si monumente istorice, cum ar fi Muzeul Groenlandei, situat in capitala insulei, Nuuk, si Ruina de la Hvalsey, care se afla in sud-est.

Turism

Turismul este unul dintre principalele sectoare de economie ale insulei, cu milioane de turisti care viziteaza insula in fiecare an. Acestia sunt atrasi de peisajele spectaculoase, de arta si cultura locala, precum si de posibilitatile de pescuit si navigat. Exista mai multe locuri populare de vizitat, cum ar fi Fjordul Disko, care se afla in regiunea nordica a insulei si este cunoscut pentru padurile sale de gheata, precum si pentru fauna salbatica, si Monumentul National de la Illulisat, situat in vestul insulei si aflandu-se sub tutela UNESCO.

Concluzie

Greenland este cea mai mare insula din lume, acoperind o suprafata de aproximativ 2.166.086 kilometri patrati si avand o cultura interesanta, o istorie bogata si o mare diversitate de specii de animale si de plante. Insula este, de asemenea, o destinatie turistica foarte populara, oferind turistilor posiblitatea de a admira peisajele spectaculoase si de a se bucura de activitatile locale.

Cele mai citite articole