Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dreptul la intimitate la locul de munca

Materialul produs de o camera de supraveghere, respectiv inregistrarea video, este considerat ca fiind un suport care detine date cu caracter personal, pornind de la realitatea conform careia aceste inregistrari pot conduce la identificarea unei anumite persoane. Pe langa identificarea persoanei, acestea furnizeaza si informatii despre locul in care se afla persoana, dar si despre activitatile pe care le presteaza. Din aceste motive, camerele de supraveghere sunt considerate ca furnizoare de date cu caracter personal, context in care montarea si folosirea acestora se face conform reglementarilor legale  specifice.

Supravegherea video la locul de munca

Un sistem de monitorizare video instalat intr-un spatiu public impune, obligatoriu, semnalarea camerelor.  In ceea ce priveste dorinta angajatorului de a-si monitoriza video angajatii, aceasta va fi posibila doar atunci cand acesta demonstreaza ca sistemul de supraveghere reprezinta solutia cea mai buna, dar  si unica, prin care se asigura buna functionare a afacerii sale. De asemenea, ar trebui sa aduca dovada faptului  ca aplicarea altor metode nu a fost eficienta.

Cele mai citite articole

Este obligatoriu ca angajatorul sa isi anunte angajatii in legatura cu existenta sistemului de supraveghere video. Odata ce detine dreptul de a monta camerele video, angajatorul obtine si dreptul de a stoca si prelucra  imaginile, respectiv datele cu caracter personal, pe o perioada de maxim 30 de zile. Astfel, un angajator isi poate monitoriza video angajatii, atat timp cat specificul activitatii prestate permite acest tip de masura si cat nu se incalca dreptul la intimitate.

Dreptul la intimitate al angajatilor

Daca iti desfasori activitatea profesionala intr-un spatiu monitorizat video, trebuie sa stii ca este obligatia angajatorului sa te anunte de existenta sistemului de monitorizare, in acelasi timp camerele de supraveghere trebuind sa fie clar semnalate. Angajatorul obtine si stocheaza pentru maxim 30 de zile, un material video care detine date cu caracter personal, astfel ca acesta are o serie de obligatii, legat de modul in care  gestioneaza si  prelucreaza imaginile.

Niciun angajator nu are voie sa incalce dreptul la intimitatea al angajatilor, astfel ca atunci cand ai suspiciuni sau vrei sa te asiguri ca iti este respectat acest drept, poti folosi un detector camere pentru a depista rapid eventuale camere de supraveghere ascunse, montate in toalete, dusuri, vestiare sau  cabine de proba. Rapiditatea si eficienta unui astfel de dispozitiv iti va fi de folos atunci cand doresti sa iti protejezi intimitatea si sa te asiguri ca nu esti supravegheat ilegal.

Cele mai citite articole