413Vizualizari

Incendiu la locul de muncă – ce e de făcut? Când şi cum acţionăm?
În lista de reglementări şi servicii SSM intră şi posibilitatea izbucnirii unui incendiu la locul de muncă. Acesta este un risc pe care absolut toate companiile trebuie să şi-l asume, nu numai cele care funcţionează numai în anumite domenii. Gestionarea izbucnirii incendiului este foarte importantă pentru că acesta poate avea efecte extrem de devastatoare, mai ales dacă angajaţii nu sunt cât de cât instruiţi în acest sens.
Pentru a trece cu brio peste un incendiu izbucnit la locul de muncă, este importantă protejarea vieţilor omeneşti, precum şi modul de acţionare în primele minute de la izbucnirea incendiului care face diferenţa între o tragedie şi un incident minor. Pentru că viteza de reacţie este vitală, pentru a gestiona în mod corect situaţia, angajații trebuie să respecte planul de urgenţă impus de serviciile SSM.
Cum poate fi prevenit un incendiu şi care este abordarea de urgenţă?
La întrebarea “ce facem în cazul unui incendiu la locul de muncă?”, răspunsul trebuie să fie foarte simplu şi concis, răspuns cunoscut de către toţi angajaţii care participă la instruirea SSM. Administratorul companiei are obligaţia de a stabili în mod clar şi concret modul în care se va efectua intervenţia de stingere a incendiilor la locul de muncă, dar şi de a desemna echipa care trebuie să acţioneze pentru a diminua pagubele.
Administratorul companiei este cel care va stabili persoanele care se ocupă de salvarea şi evacuarea persoanelor şi a bunurilor, pe schimburi de lucru, dar şi în afara programului. Totodată, există necesitatea că administratorul să formeze echipa care să folosească şi să pună în funcţiune toate mijloacele tehnice din dotare pentru stingerea şi limitarea răspândirii flăcărilor. De aceea, fiecare angajat trebuie să ştie cum şi când să fie folosite dispozitivele de stingere a incendiilor.
Salvarea oamenilor şi a bunurilor companiei în caz de incendiu
Pentru a face faţă unui incendiu, este foarte importantă instruirea tuturor angajatilor în situaţii de urgenţă şi angrenarea în exerciţiu a structurilor externe implicate în caz de incendiu. Exerciţiile de incendiu presupun întrunirea angajaţilor şi a conducerii pentru discutarea metodelor de îmbunătăţire a organizării unei evacuări.
Evacuarea spaţiului şi salvarea bunurilor şi a oamenilor este extrem de importantă în caz de incendiu. Aceasta face referire la prevenirea şi la stingerea incendiilor, la evacuarea şi salvarea persoanelor din clădire, precum şi la evacuarea bunurilor şi la înlăturarea efectelor care sunt provocate de incendii şi la explozii.
Este necesară realizarea unui plan de protecţie împotriva incendiilor care să fie adus la cunoştinţa tuturor angajaţilor care să ia în calcul materialele şi dotările tehnologice care prezintă risc de incendiu, precum şi echiparea locaţiei cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor şi revizuirea instalaţiilor electrice şi monitorizarea capacităţii de încărcare a reţelei electrice.
În caz de foc, este necesară respectarea următorilor paşi:
· stoparea oricărei activităţi în cadrul companiei;
· evacuarea rapidă a clădirii;
· renunţarea la întoarcerea în clădire după bunuri personale sau după documente;
· solicitarea şi aşteptarea intervenţiei autorităţilor competente în acest sens.