Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cele mai comune metode de semanat

Semanarea se poate face atat cu utilaje agricole, cat si manual, in functie de dimensiunea terenului pe care este realizata. In general, semanarea se imparte in doua categorii mari – insamantarea directa si cultivarea prealabila in casa sau in sera. Cele doua metode sunt diferite si este important ca fiecare agricultor sa le poata diferentia.

Ce este semanarea directa?

Foarte multe plante sunt perfecte pentru a fi semanate direct si pentru terenurile mari se vor folosi semanatori prasitoare de cele mai multe ori, pentru ca operatiunile manuale ar fi de mare durata. Modelul semanatoarei variaza in functie de tipul de cultura. In special, speciile de plante robuste din Europa Centrala sau cele dintr-un climat similar sunt plantate prin insamantare directa. Se pot semana direct urmatoarele legume – spanac, sfecla, ridichii, hrean, morcovi, fasole, mazare, ceapa, fenicul etc.

Sunt si plante cu flori care pot sa fie cultivate in gradina direct, asa cum sutn de exemplu galbenelele si macii, floarea soarelui si ochiul boului. Ierburile aromatice, cum ar fi mararul sau cimbrul, pot fi de asemenea plantate prin insamantare directa.

O astfel de operatiune necesita ca inainte de semanat sa fie indepartate toate plantele de pe strat, care sunt in crestere. Buruienile si radacinoasele trebuie sa fie complet eliminate temeinic. Cu 2 sau 4 saptamani inainte de semanat, fertilizarea organica si biostimulatorul sau compostul nu dauneaza culturii, deci pot fi folosite in cantitati mai mari. Se va amesteca foarte bine solul de gradina cu aceste produse. Inainte ca solul sa fie semanat va trebui sa fie cat mai bine afanat astfel incat sa nu mai aiba pietre. 

Este important in acest sens sa fie folosite si instrumentele si accesoriile necesare pentru o insamantare corecta. Semintele de calitate superioara joaca un rol esential in calitatea oricarei culturi si chiar daca se foloseste cea mai buna semanatoare, in cazul in care semintele nu sunt calitative, rezultatele vor fi departe de cele asteptate si motivele sunt evidente. Semintele de calitate provin de fiecare data de la producatori de incredere, care stiu exact ce trebuie sa faca pentru ca semintele furnizate de ei sa ajute la o recolta bogata.